Založ si blog

Prečo nesúhlasím, aby bol zavedený minimálny dôchodok

Pred asi tromi týždňami bola v TV informácia, že ak pracovník platí odvody zo 700 Eur, bude mať dôchodok len 325 Eur, čo bolo komentované že to je málo a preto bude treba zaviesť minimálny dôchodok, ktorý by mal byť okolo 320 Eur. Nepochopil som, prečo to bolo spájané práve so zavedením minimálneho dôchodku, veď práve táto skutočnosť ešte viac odčerpá financie z dôchodkového fondu. Skôr mi to pripadá, že sa takto pripravuje pôda pre vyplácanie minimálneho dôchodku hlavne pre skupinu ľudí ktorí neodvádzali do sociálneho fondu nič, alebo keď odvádzali tak minimálne a preto budú mať nízky dôchodok – sú to živnostníci, vlastníci akciových spoločností, alebo spoločností s ručením obmedzeným. Prečo je ale  dôchodok  nízky z odvodov počítaných z takmer priemernej mzdy sa pokúsim vysvetliť tak ako to vidím ja:

Slovensko má produktivitu práce okolo 70% EU, mzdy sú však len vo výške asi 30 % EU. A samozrejme odvody z tak nízkej mzdy produkujú aj nízke odvody, z ktorých sú potom vyplácané aj dôchodky. Ak by boli aj platy tiež 70% z EU, tak by priemerný plat bol okolo 1 900 Eur a s toho by už bol aj slušný dôchodok. Ďalšia anomália je že dôchodky v EU sú vo výške 70% priemernej mzdy, zatiaľ čo u nás je priemerný dôchodok len vo výške 46% priemernej mzdy. Pritom ale sociálne a zdravotné odvody máme jedny z najvyšších v EU – predstavujú spolu 48,60 %  s ceny práce. Povedané inak, s každej zarobenej stovky ide štátu a zdravotným poisťovniam 48,60 Eur a zamestnancovi ostane 51,40 Eur aj to ešte pred zdanením.

http://www.milpos.sk/Dokumenty/Ostatne/Mzdy_EU_SK-Graf.pdf

Za posledné roky nám vládni predstavitelia tlačia kaleráby do hlavy, že je zlá demografická situácia a preto v sociálnom fonde nie sú peniaze a pomaly nie je na dôchodky. Problém vidím ale niekde inde:

Zavedením 2. piliera v 2005 sa presmerovalo 50% odvodov na dôchodky do 2. piliera za tých poistencov, ktorí vstúpili do neho, zatiaľ čo výplata dôchodkov ostala v 100% výške z 1. piliera. Táto doba bola stanovená na 15 rokov a potom znížená na 10. Teda 10 rokov budú do druhého piliera len prúdiť 50% odvody na dôchodok, zatiaľ čo za týchto 10 rokov bude sociálna poisťovňa vyplácať dôchodky vo výške plných 100% z 1. piliera. Pri zavádzaní 2.piliera na otázku, ako bude vláda riešiť tento deficit v prvom pilieri do doby vyplácania dôchodkov aj z druhého piliera povedal navrhovateľ druhého piliera, že tento rozdiel budú do prvého piliera  dávať z privatizácie.  Po pravičiaroch nastúpila ľavicová vláda, tá nebola naklonená 2. pilieru, ale v 2010 nastúpila opäť pravicová vláda a ani tá sa už k tejto povinnosti nehlásila. A koľko to malo byť, hovorí nedávno zverejnená informácia, že v 2. pilieri sa nachádza 5,51 miliardy Eur. To je suma, ktorú platitelia do druhého piliera odviedli. Preto minimálne takúto sumu mali vlády postupne dať do 1. piliera z privatizácie. Minimálne preto, že nepočítam odmeny správcovských spoločnosti za vedenie účtov, ktoré si vybrali a sú vo výške cez 1 miliardu Eur a neviem či zhodnotenie bolo aspoň v tejto výške.

Začiatkom 90. rokov v TV relácii obhajoval nezamestnanosť jeden politik – ešte vtedy keď bola u nás 100% zamestnanosť a tvrdil, že ako je výhodné mať nezamestnanosť do výšky 5%, (vtedy bola v západnej Európe nezamestnanosť 3-5%). Že tých 95% zamestnaných hravo zaplatí tých 5%, ľudia si začnú prácu vážiť a vyradia sa z pracovného procesu lajdáci a špekulanti. Skutočnosť je ale taká, že od tej doby má nezamestnanosť okrem krátkej doby stále dvojciferné číslo. A tak aj tí, ktorí nad túto hranicu 5% mali prispievať do sociálneho fondu, naopak z neho čerpajú.

Preto hovoriť dnes o minimálnom dôchodku, keď sociálny fond je podvyživený s hore uvedených dôvodov je neprofesionálne, pretože táto skutočnosť ešte viac zaťaží sociálny fond. A bolo by to aj nekorektné voči tým, ktorí poctivo odvádzali odvody z minimálnej mzdy a nakoniec budú mať dôchodok rovnaký ako ten čo nič do systému neodviedol. A takých dnes je dosť. Napríklad vlastníci eseročiek a akcioviek nemusia platiť žiadne odvody do sociálneho fondu, platia si len zdravotné odvody. Aj preto dnes mnoho živnostníkov prechádza na s.r.o. Budeme sa im potom všetci skladať na minimálny dôchodok, hoci možno niektorí ho ani nebudú potrebovať? Alebo ho budú potrebovať, pretože pred dôchodkom zbankrotujú či už účelovo alebo naozaj a potom budú poberať síce minimálny dôchodok, ale pritom za celý pracovný život neodviedli do sociálneho fondu ani Euro?

Dnešný systém je spravodlivý v tom, že každý dostáva dôchodok aký si svojou prácou – a hlavne si odvodmi do sociálneho fondu zaslúžil. Ak ho má nízky, môže predsa požiadať sociálnu poisťovňu o sociálne dávky v hmotnej núdzi. A mala by sa prísne posudzovať aj skutočnosť či tieto sociálne dávky potrebuje. Aby sa nestávali prípady, že dôchodca – bývalý podnikateľ bude dostávať sociálne dávky a pritom sa bude voziť na aute za 40 000 Eur.

Nespravodlivosť pri valorizácii dôchodkov

17.02.2020

Pred Vianocami rozposielalo Ministerstvo práce

Nová skrivodlivosť vyplácania dôchodkov

14.05.2017

V nedeľnej relácii o 5 minút 12 pán Richter obhajoval navyšovanie dôchodkov pre tých, ktorí išli do dôchodku do konca roka 2003. Tvrdil, že Kaníkov model platný od roku 2004 zvýhodnil nových dôchodcov. Škoda, že sa ho moderátor neopýtal ako bude riešiť dôchodcov, ktorí išli a idú do dôchodku od zavedenia valorizácie rovnakou sumou. Tu dochádza ešte väčšej [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 8698x
Priemerná čítanosť článkov: 2899x

Autor blogu

Kategórie